fredag 9. november 2012

Bildeteknikk Uke45


Denne uken har vi drevet med bildeteknikk. Vi har lært om lukker, blender, ISO og brennvidde. Kort oppsummering av disse, kommer lenger ned. Jeg og Ola Nestvold  har vært på fotorommet, vi tok bilder i mørket, med lang lukker tid. Vi tok lykta på baksiden av mobilen og laget bilder.


Bilde nr. 1 - Opplysning av person


Dette bilde tok vi med 6 sekunder lukker tid, Brennvidde 18mm, blender på F4,5 og ISO på 100.
Vi ser samme personen i bilde, men på de 6 sekundene. Har vedkommende flytta seg fra høyre til venstre, mens han lyser seg selv opp.








Bilde nr. 2 - Tegning rundt en person


På dette bilde bruktes lukkeren på 30sek, brennvidde på 18mm, blender på 4,5 og ISO på 100

På bildet ser vi en modell som står og lyser opp seg selv, mens en annen står bak og tegner rundt personen med sin mobil slitt lys, før vedkommende lyser opp bak for å skape en «Glorie» effekt.





Bilde nr. 3 - Abstrakt grafitti



På dette bildet er det brukt Bulb. For å få ønsket tid. Tiden endte på 13,1 sek, brennvidde på 34mm, blender på f4,3 og ISO på 100


Dette bilde ble laget, ved at en person tar forskjellige fargede mapper foran lyset og beveger det rundt, mens det zoomes inn og ut.








Perioden

I denne perioden har jeg og Ola vært på fotorommet hele perioden. Perioden har bestått av en uke.
Her kommer kort om de forskjellige uttrykkene brukt.


Utrykkene

ISO: er en litt omskrevet forkortelse for International Organization for Standardization, og er en standard som viser en films følsomhet for lys. Følsomheten for en film er trykt på filmboksen og alle filmer med samme filmfølsomhet trenger like mye lys for å få riktig eksponering.
De vanligste tallene for filmfølsomhet starter på tallet 25 og går opp til 3200 med en dobling for hvert steg. Hver gang ISO-tallet dobles, øker filmens lysstyrke til det dobbelte. Det vil si at en ISO 100 film trenger 4 ganger så mye lys som en ISO 400 film for å bli riktig eksponert.


Blender: Blenderen regulerer lysmengden som kommer inn i kameraet. En blender er et et hull du kan regulere størrelsen på, ved hjelp av et antall lameller som sitter i en sirkel. Blenderens størrelse angis i forhold til hvor mye lys som slipper igjennom objektivet - noe som uttykkes som en brøk (som 1:1, 1:1.4) etc. For enkelthets skyld bruker vi bare den siste delen av brøken, og skriver f.eks f2, f5.6 osv.. Lav blender = mye lys, Høy blender =lite lys
Lukker: En lukker er en grunnleggende enhet i et fotoapparat som tillater lys å passere i et begrenset tidsrom. Det foregår en eksponering i perioden lukkeren er åpen, ved at lyset som slippes inn oppfattes av en lysfølsom film eller en digital bildebrikke. Eksponeringstida defineres med en lukkertid, typisk 1/60 sekund og kortere ved håndholdt fotografering. Vanligvis velger kameraet selv lukkertid etter en lysmåling, selv om de fleste mer avanserte kameraer har manuelle innstillinger som tillater fotografen å justere lukkertid selv. Det kreves et godt samspill mellom lukkeren og blenderen for å oppnå korrekt eksponering.

Brennvidde: (også kalt fokallengde) på et optisk system beskriver hvor sterkt det samler eller sprer lys. Et system med kortere brennvidde har sterkere brytningsevne enn et system med lenger brennvidde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar